social-facebook-zeuxis.org.grsocial-twittersocial-youtubesocial-instagram

Projects

ισοτητα3

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.050 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκ των οποίων 96,2% είναι αγόρια και το υπόλοιπο 3,8% κορίτσια.

Περίπου το 42% αυτών, δηλαδή 1.280 παιδιά, είναι άστεγα, μένουν σε μη τυπικές μορφές στέγασης (καταλήψεις) ή σε άγνωστες τοποθεσίες και αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση, η έκθεση σε πιθανή παράνομη εμπορία και διακίνηση κλπ.

Πολλά από αυτά δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν πρόσβαση σε δομές τυπικής εκπαίδευσης, η υγεία τους δεν παρακολουθείται συστηματικά και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα υπόλοιπα, αυτά δηλαδή που έχουν καταγραφεί και περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές παραμένουν σε Κέντρα Καταγραφής και Ταυτοποίησης (π.χ. Μόρια), σε προστατευτική κράτηση (σε αστυνομικά τμήματα) ή σε διάφορες προσωρινές δομές. 

Γίνεται αντιληπτό ότι οι κίνδυνοι που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει ένα ασυνόδευτο παιδί είναι για τα ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια ακόμα μεγαλύτεροι και πιο ορατοί καθώς τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κάθε είδους απειλή για τη σωματική και ψυχική τους υγεία και ασφάλεια.

Τα κορίτσια αυτά, όπως άλλωστε και όλα τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, χρειάζονται επειγόντως ένα σπίτι όπου θα νιώθουν ασφαλή και προστατευμένα και όπου θα διασφαλιστεί η φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Εντοπίζοντας αυτήν την έλλειψη θέσεων σε δομές φιλοξενίας γενικά, αλλά και τον ελάχιστο αριθμό δομών για ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια ειδικότερα, αποφασίσαμε στη ΖΕΥΞΙΣ να δημιουργήσουμε ένα σπίτι γι’ αυτά στην προσπάθεια να καλυφθεί αυτή η ανάγκη.

Κάπως έτσι διαμορφώσαμε ένα σπίτι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, κατάλληλα διαμορφωμένο και στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό όπου 21 ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια βρίσκουν καταφύγιο, θαλπωρή και προστασία. Καθώς φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει για τα κορίτσια μας πραγματικό σπίτι και όχι ίδρυμα ή «δομή» το ονομάσαμε «ΟΙΚΟ».

 

Η δομή φιλοξενίας για ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια είναι πλήρως στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό:

Κοινωνικούς λειτουργούς
Ψυχολόγους
Εκπαιδευτές
Διερμηνείς
Φροντιστές που μεριμνούν 24ώρες για τις ανάγκες των κοριτσιών
Νομικούς

 

Ο ΟΙΚΟΣ της Zeuxis προσφέρει στα κορίτσια:

Κρεβάτι & προσωπικό χώρο
Φαγητό
Ρουχισμό & είδη προσωπικής υγιεινής
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης (ελληνικά, μαθηματικά κ.α )
Διασύνδεση με τα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικές & ψυχαγωγικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις κ.α.),
Ένα μηνιαίο ποσό για προσωπικά έξοδα
Κάρτα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους
Ψυχοκοινωνική συνδρομή
Εργαστήρια με ποικίλη θεματολογία

Παράλληλα, μεριμνούμε για μία σειρά από ζητήματα όπως η έκδοση αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ο εμβολιασμός των κοριτσιών που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή τους στην τυπική εκπαίδευση, η παροχή νομικής συνδρομής αναφορικά με διαδικασίες ασύλου, οικογενειακής επανένωσης κλπ

 

Ο ΟΙΚΟΣ της Zeuxis που φιλοξενεί ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια:

Διασφαλίζει την προστασία τους από σωματικές και ψυχολογικές βλάβες παρέχοντας τους ασφαλή χώρο διαμονής βάσει των σχετικών προδιαγραφών και των βέλτιστων πρακτικών.

Θεωρείται μόνιμο μέτρο φροντίδας, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα και κύριο στόχο την επανένωση με τα μέλη της οικογένειας ή την υποστήριξη για την ένταξη εφόσον παραμείνουν στην Ελλάδα
εξασφαλίζει ότι όλα τα κορίτσια απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους, ιδίως αυτό της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Λειτουργεί σε διασύνδεση και συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες τοποθετούν τα κορίτσια στην δομή.
Συνεργάζεται και έχει διασύνδεση και με άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.


Ο ΟΙΚΟΣ δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Σήμερα, η λειτουργία του ΟΙΚΟΥ χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share to LinkedInShare to ΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...

© Copyright Zeuxis. All Rights Reserved. Powered by Stefmax LTD