social-facebook-zeuxis.org.grsocial-twittersocial-youtubesocial-instagram

Projects

Σύμφωνα με τη Μόνιμη Επιτροπή για την Ψυχική Υγεία, η χρόνια και διαδεδομένη έκθεση των παιδιών και των εφήβων σε συνθήκες πολέμου είναι ιδιαίτερα επιζήμια στην ψυχολογία τους.

Σε έκθεση της UNICEF αναφέρεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται σε εμπόλεμη κατάσταση μεγαλώνουν πρόωρα, καθώς ένα στα δέκα αναγκάζεται να εργαστεί, ενώ το 40% των παιδιών στερούνται της βασικής εκπαίδευσης.

Αρκετά παιδιά εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα όπως τοξικό στρες, μετά-τραυματική διαταραχή άγχους ή και διαταραχή ενούρησης, ενώ κάποια παιδιά αναπτύσσουν επιθετικότητα.

Ο αντίκτυπος του πολέμου στις παιδικές ψυχές μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και χρόνια με τις συνέπειες του τραύματος να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Ως συνέπεια των ψυχικών αυτών τραυμάτων πολλά παιδιά και έφηβοι γίνονται τα πιο εύκολα και ευάλωτα θύματα του trafficking, της καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Εκτός όμως από τα παιδιά που βιώνουν τον πόλεμο, γενικά τα παιδιά σε κίνηση, εκείνα, δηλαδή, που άφησαν το σπίτι τους, που βρίσκονται διαρκώς καθοδόν, που κινούνται εντός των χωρών ή διασχίζοντας τα σύνορα, συνοδευόμενα ή ασυνόδευτα, γίνονται στην καλύτερη περίπτωση νομάδες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και στη χειρότερη θύματα διακίνησης, απαγωγής, εκμετάλλευσης.

Πέρα από αυτούς τους κινδύνους, τα παιδιά σε κίνηση που έρχονται στην Ελλάδα, από χώρες όπου μαίνεται ο πόλεμος ή όπου η φτώχεια είναι μία άθλια καθημερινότητα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά στην κοινωνική ένταξη, την εγγραφή στο σχολείο και την παρακολούθηση μαθημάτων τυπικής εκπαίδευσης αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης.

Μόνον από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 υπολογίζεται ότι μπήκαν στη χώρα περίπου 65.000 παιδιά και από αυτά πάνω από 9.000 ήταν ασυνόδευτα ανήλικα με τον αριθμό καθημερινά ολοένα να αυξάνεται ως αποτέλεσμα νέων αφίξεων.

Η Zeuxis με ευαισθησία και βαθιά αίσθηση ευθύνης απευθύνεται σε μια ιδιαίτερη ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα προσφύγων και μεταναστών, αυτή των παιδιών, προσφέροντας τους μία δέσμη υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων Zeuxis.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιών & Εφήβων της Zeuxis έχει σα στόχο:

  • Να καλύψει τις βασικές και καθημερινές ανάγκες των παιδιών προκειμένου να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες εκείνες που απαιτούνται για την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους άλλους
  • Να εντοπίσει και να παράσχει την εξειδικευμένη εκείνη φροντίδα στα παιδιά που διαγνώστηκαν από οποιασδήποτε φύσης προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Να προστατεύσει τους ανηλίκους από τις επιβλαβείς συνήθειες και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα είναι σε θέση να νιώσουν εμπιστοσύνη στο πλαίσιο μιας προσέγγισης «peer-to-peer» αλλά και μέσα από ψυχο-εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  • Να παράσχει τα κατάλληλα δημιουργικά ερεθίσματα με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των ανηλίκων και την εποικοδομητική αξιοποίηση του χρόνου τους.
  • Να εξαλείψει τους κινδύνους από την κοινωνική απομόνωση των παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση.
  • Να προωθήσει ένα ευεργετικό και υποστηρικτικό πρότυπο ενσωμάτωσης των παιδιών στην τοπική κοινωνία.Επιπλέον η Ζeuxis προκειμένου να είναι σε θέση να ανιχνεύσει, να παρακολουθήσει και να προστατεύσει ακόμα και τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Παιδιών σε κίνηση, υπό το συντονισμό του Συνήγορου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο χώρος & οι δράσεις του Κέντρου Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιών & Εφήβων της Zeuxis

Σε έναν πλήρως εξοπλισμένο και απόλυτα λειτουργικό χώρο που συμβάλλει στη σωστή αλληλεπίδραση με τα παιδιά η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας Zeuxis καλωσορίζει όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας από 6 έως 15 ετών, τα οποία μεταξύ άλλων:

- βρίσκονται σε κίνηση, διαμένουν και αναζητούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην αστική περιοχή της Αθήνας

- εκφράζουν τη βούλησή τους να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα

- παρουσιάζουν συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας, ψυχικά τραύματα ή άλλη αγχωτική εμπειρία από τη βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος αλλά και από παράγοντες που σχετίζονται με την κοινωνική απομόνωση και τις διακρίσεις.

Η διαχείριση της ψυχικής υγείας του κάθε παιδιού που έρχεται στο Κέντρο γίνεται από εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και ενισχύεται με διαφορετικούς τύπους ομαδικής θεραπείας όπως Χοροθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία που βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να εκφραστούν πιο εύκολα και πιο άμεσα. Οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους εθελοντές και το προσωπικό οργανώνουν μαθήματα ειδικού ενδιαφέροντος για τη γλώσσα, την τέχνη, την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας κ.α.
Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 - 18:00)

© Copyright Zeuxis. All Rights Reserved. Powered by Stefmax LTD