social-facebook-zeuxis.org.grsocial-twittersocial-youtubesocial-instagram

Projects

Σύμφωνα με τη Μόνιμη Επιτροπή για την Ψυχική Υγεία, η χρόνια και διαδεδομένη έκθεση των παιδιών και των εφήβων σε συνθήκες πολέμου είναι ιδιαίτερα επιζήμια στην ψυχολογία τους.

Σε έκθεση της UNICEF αναφέρεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται σε εμπόλεμη κατάσταση μεγαλώνουν πρόωρα, καθώς ένα στα δέκα αναγκάζεται να εργαστεί, ενώ το 40% των παιδιών στερούνται της βασικής εκπαίδευσης.

Αρκετά παιδιά εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα όπως τοξικό στρες, μετά-τραυματική διαταραχή άγχους ή και διαταραχή ενούρησης, ενώ κάποια παιδιά αναπτύσσουν επιθετικότητα.

Ο αντίκτυπος του πολέμου στις παιδικές ψυχές μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και χρόνια με τις συνέπειες του τραύματος να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Ως συνέπεια των ψυχικών αυτών τραυμάτων πολλά παιδιά και έφηβοι γίνονται τα πιο εύκολα και ευάλωτα θύματα του trafficking, της καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Εκτός όμως από τα παιδιά που βιώνουν τον πόλεμο, γενικά τα παιδιά σε κίνηση, εκείνα, δηλαδή, που άφησαν το σπίτι τους, που βρίσκονται διαρκώς καθοδόν, που κινούνται εντός των χωρών ή διασχίζοντας τα σύνορα, συνοδευόμενα ή ασυνόδευτα, γίνονται στην καλύτερη περίπτωση νομάδες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και στη χειρότερη θύματα διακίνησης, απαγωγής, εκμετάλλευσης.

Πέρα από αυτούς τους κινδύνους, τα παιδιά σε κίνηση που έρχονται στην Ελλάδα, από χώρες όπου μαίνεται ο πόλεμος ή όπου η φτώχεια είναι μία άθλια καθημερινότητα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά στην κοινωνική ένταξη, την εγγραφή στο σχολείο και την παρακολούθηση μαθημάτων τυπικής εκπαίδευσης αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης.

Μόνον από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 υπολογίζεται ότι μπήκαν στη χώρα περίπου 65.000 παιδιά και από αυτά πάνω από 9.000 ήταν ασυνόδευτα ανήλικα με τον αριθμό καθημερινά ολοένα να αυξάνεται ως αποτέλεσμα νέων αφίξεων.

Η Zeuxis με ευαισθησία και βαθιά αίσθηση ευθύνης απευθύνεται σε μια ιδιαίτερη ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα προσφύγων και μεταναστών, αυτή των παιδιών, προσφέροντας τους μία δέσμη υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων Zeuxis.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιών & Εφήβων της Zeuxis έχει σα στόχο:

 • Να καλύψει τις βασικές και καθημερινές ανάγκες των παιδιών προκειμένου να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες εκείνες που απαιτούνται για την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους άλλους
 • Να εντοπίσει και να παράσχει την εξειδικευμένη εκείνη φροντίδα στα παιδιά που διαγνώστηκαν από οποιασδήποτε φύσης προβλήματα ψυχικής υγείας.
 • Να προστατεύσει τους ανηλίκους από τις επιβλαβείς συνήθειες και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα είναι σε θέση να νιώσουν εμπιστοσύνη στο πλαίσιο μιας προσέγγισης «peer-to-peer» αλλά και μέσα από ψυχο-εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
 • Να παράσχει τα κατάλληλα δημιουργικά ερεθίσματα με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των ανηλίκων και την εποικοδομητική αξιοποίηση του χρόνου τους.
 • Να εξαλείψει τους κινδύνους από την κοινωνική απομόνωση των παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση.
 • Να προωθήσει ένα ευεργετικό και υποστηρικτικό πρότυπο ενσωμάτωσης των παιδιών στην τοπική κοινωνία.



Επιπλέον η Ζeuxis προκειμένου να είναι σε θέση να ανιχνεύσει, να παρακολουθήσει και να προστατεύσει ακόμα και τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Παιδιών σε κίνηση, υπό το συντονισμό του Συνήγορου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο χώρος & οι δράσεις του Κέντρου Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιών & Εφήβων της Zeuxis

Σε έναν πλήρως εξοπλισμένο και απόλυτα λειτουργικό χώρο που συμβάλλει στη σωστή αλληλεπίδραση με τα παιδιά η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας Zeuxis καλωσορίζει όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας από 6 έως 15 ετών, τα οποία μεταξύ άλλων:

- βρίσκονται σε κίνηση, διαμένουν και αναζητούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην αστική περιοχή της Αθήνας

- εκφράζουν τη βούλησή τους να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα

- παρουσιάζουν συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας, ψυχικά τραύματα ή άλλη αγχωτική εμπειρία από τη βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος αλλά και από παράγοντες που σχετίζονται με την κοινωνική απομόνωση και τις διακρίσεις.

Η διαχείριση της ψυχικής υγείας του κάθε παιδιού που έρχεται στο Κέντρο γίνεται από εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και ενισχύεται με διαφορετικούς τύπους ομαδικής θεραπείας όπως Χοροθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία που βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να εκφραστούν πιο εύκολα και πιο άμεσα. Οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους εθελοντές και το προσωπικό οργανώνουν μαθήματα ειδικού ενδιαφέροντος για τη γλώσσα, την τέχνη, την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας κ.α.
Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 - 18:00)

ισοτητα3

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.050 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκ των οποίων 96,2% είναι αγόρια και το υπόλοιπο 3,8% κορίτσια.

Περίπου το 42% αυτών, δηλαδή 1.280 παιδιά, είναι άστεγα, μένουν σε μη τυπικές μορφές στέγασης (καταλήψεις) ή σε άγνωστες τοποθεσίες και αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση, η έκθεση σε πιθανή παράνομη εμπορία και διακίνηση κλπ.

Πολλά από αυτά δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν πρόσβαση σε δομές τυπικής εκπαίδευσης, η υγεία τους δεν παρακολουθείται συστηματικά και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα υπόλοιπα, αυτά δηλαδή που έχουν καταγραφεί και περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές παραμένουν σε Κέντρα Καταγραφής και Ταυτοποίησης (π.χ. Μόρια), σε προστατευτική κράτηση (σε αστυνομικά τμήματα) ή σε διάφορες προσωρινές δομές.


Γίνεται αντιληπτό ότι οι κίνδυνοι που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει ένα ασυνόδευτο παιδί είναι για τα ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια ακόμα μεγαλύτεροι και πιο ορατοί καθώς τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κάθε είδους απειλή για τη σωματική και ψυχική τους υγεία και ασφάλεια.

Τα κορίτσια αυτά, όπως άλλωστε και όλα τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, χρειάζονται επειγόντως ένα σπίτι όπου θα νιώθουν ασφαλή και προστατευμένα και όπου θα διασφαλιστεί η φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Εντοπίζοντας αυτήν την έλλειψη θέσεων σε δομές φιλοξενίας γενικά, αλλά και τον ελάχιστο αριθμό δομών για ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια ειδικότερα, αποφασίσαμε στη ΖΕΥΞΙΣ να δημιουργήσουμε ένα σπίτι γι’ αυτά στην προσπάθεια να καλυφθεί αυτή η ανάγκη.

Κάπως έτσι διαμορφώσαμε ένα σπίτι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, κατάλληλα διαμορφωμένο και στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό όπου 21 ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια βρίσκουν καταφύγιο, θαλπωρή και προστασία. Καθώς φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει για τα κορίτσια μας πραγματικό σπίτι και όχι ίδρυμα ή «δομή» το ονομάσαμε «ΟΙΚΟ».


Η δομή φιλοξενίας για ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια είναι πλήρως στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό:

 • κοινωνικούς λειτουργούς
 • ψυχολόγους
 • εκπαιδευτές
 • διερμηνείς
 • φροντιστές που μεριμνούν 24ώρες για τις ανάγκες των κοριτσιών
 • νομικούς

Ο ΟΙΚΟΣ της Zeuxis προσφέρει στα κορίτσια

 • Κρεβάτι & προσωπικό χώρο
 • Φαγητό
 • Ρουχισμό & είδη προσωπικής υγιεινής
 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • Μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης (ελληνικά, μαθηματικά κ.α
 • Διασύνδεση με τα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης
 • Εκπαιδευτικές & ψυχαγωγικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις κ.α.),
 • Ένα μηνιαίο ποσό για προσωπικά έξοδα
 • Κάρτα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους
 • Ψυχοκοινωνική συνδρομή
 • Εργαστήρια με ποικίλη θεματολογία


Παράλληλα, μεριμνούμε για μία σειρά από ζητήματα όπως η έκδοση αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ο εμβολιασμός των κοριτσιών που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή τους στην τυπική εκπαίδευση, η παροχή νομικής συνδρομής αναφορικά με διαδικασίες ασύλου, οικογενειακής επανένωσης κλπ


Ο ΟΙΚΟΣ της Zeuxis που φιλοξενεί ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια:

 • διασφαλίζει την προστασία τους από σωματικές και ψυχολογικές βλάβες παρέχοντας τους ασφαλή χώρο διαμονής βάσει των σχετικών προδιαγραφών και των βέλτιστων πρακτικών
 • θεωρείται μόνιμο μέτρο φροντίδας, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα και κύριο στόχο την επανένωση με τα μέλη της οικογένειας ή την υποστήριξη για την ένταξη εφόσον παραμείνουν στην Ελλάδα
 • εξασφαλίζει ότι όλα τα κορίτσια απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους, ιδίως αυτό της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας
 • λειτουργεί σε διασύνδεση και συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες τοποθετούν τα κορίτσια στην δομή
 • συνεργάζεται και έχει διασύνδεση και με άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών

Ο ΟΙΚΟΣ δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της  Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Σήμερα, η λειτουργία του ΟΙΚΟΥ χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

© Copyright Zeuxis. All Rights Reserved. Powered by Stefmax LTD